Биткойн Автомат Тип ATM*

Първият битомат в България е поставен в Интерпред СТЦ, София на 01.08.2014 г.

За сега това е еднопосочен битомат. Чрез него може да получите биткойни срещу левове. Може лесно да бъде надграден в двупосочен Биткойн автомат, който ще позволява да обменяте, както биткойни срещу левове така и левове срещу биткойни. Имаме готовност за такава промяна и при достатъчен интерес от потребителите на Биткойн ще го направим до няколко месеца.

"Как и откъде да се купят без риск и на прилична цена биткойни в България?" Този въпрос вече не е толкова остър. Следват подробности за местоположението на автомата.

* ATM е съкращение от Automated Teller Machine


Interpred

Ако не сте от София и не познавате достатъчно града може да ползвате тази карта на Coin ATM Radar. Ако използвате метрото трябва да слезете на станция "Жолио-Кюри".

Блок "А" е лявата част на сградата, където се намира администрацията на Интерпред. Дясната част е блок "Б". Там са фирмените офиси. И за двата блока се влиза през централното фоайе.


Information

Влизате в централното фоайе и минавате вдясно от рецепцията посока асансьорите за блок "Б". Отворено е всеки ден от 5:00 часа сутринта до 23:00 вечерта.


Offices

Минавате през входа за блок "Б". Над него пише "ОФИСИ БЛОК Б". Има пряка видимост и би трябвало да видите Биткойн автомата още от рецепцията.


Level 0

Веднага пред вас е входа на Ресторантския комплекс на ниво 0. Вляво са асансьорите, а вдясно пред колоната е битомата.


Bitomat

Покупката се осъществява в 3 стъпки и е изключително интуитивна и лесна. Следва се принципа: "Ако нещо изисква допълнителни обяснения, значи е погрешно". Битомата приема всички деноминации левови банкноти от 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лева. Подавате банкнотите една след друга докато общата сума достигне желананата от вас и чак тогава натискате бутона "Биткойн Превод". Ограничението, което сме поставили за еднократна покупка на биткойни е на стойност от 5000 лева. Цената също е в лева и при спокоен пазар е с 5% надценка върху усреднената текуща цена на Битпей, Кракен и Битстамп. При резки движения на курса в едната или другата посока тази надценка може да се удвои.

Ако използвате хартиен носител за QR кода с вашата Биткойн сметка уверете се, че разпечатката е с добро качество. За разлика от QR кодовете изобразени на екрана на телефон или таблет, хартията няма собствен светлинен източник и при лош контраст и качество на печат скенера може да не разчете информацията. Ако до 5-10 секунди на екрана на битомата не се появи вашата сметка, следва да смените QR кода с друг. Ако желаете да се върнете на предишния екран и да опитате отново, натиснете знака "х" в горния десен ъгъл.

При пробите сме сканирали обикновена визитна картичка, от чиято повърхност QR кода заема едва 1/6 част. Освен това имаше и други данни в самия код, като адрес за електронна поща и адрес на Интернет страница. Въпреки това сканиращото устройство успява безпогрешно да отдели биткойн адреса от останалите данни в един и същ QR код и да го изведе на екран. Последните 3-4 символа във всеки биткойн адрес играят ролята на контролно число. Ето защо неволните грешки при сканиране на практика са изключени.


Screen

След като натиснете бутона "Биткойн Превод" и получите потвърждение за изпратените биткойни, не забравяйте да натиснете където и да е върху екрана за да върнете началното му състояние. Началното състояние на екрана така или иначе ще се върне автоматично след известна пауза. Въпросът е, че през това време някой следващ потребител, отишъл непосредствено след вас до битомата, може да прочете поверителни данни за вашата покупка.

Потребителският интерфейс е на български и на английски. Избира се с натискане на съответния бутон върху сензорния екран. Текущата цена на Биткойн е означена в долния ляв ъгъл. При спокоен пазар се обновява на всеки 10-15 минути.

Ако все още нямате собствен Биткойн портфейл прочетете повече за това в раздел Указания за Употреба. Споделете вашите впечатления. Изпратете ни съобщение на bitomat [маймунка] bitcoin [точка] bg.

Винаги сте добре дошли. Заповядайте!

Ако техниката е ваше хоби и разполагате с бюджет от около $970, можете сами да си направите напълно завършен и годен за употреба еднопосочен Битомат. Вижте указанията (англ.) Битомат - "направи си сам". Успех!