Биткойн Автомат Тип BATM и POS*

Двупосочен битомат и платежен терминал за стоки и услуги в дадена точка на продажби.

 

Първият биткойн автомат в България заработи в Интерпред-СТЦ, София на 01.08.2014г. Точно четири години след това пак там на 01.08.2018г. за пръв път поставихме двупосочен битомат. Позволява лесно да купите или да продадете купюри** от декретни валути срещу биткойни. Може също така да издава безконтактни (NFC) биткойн карти, които да ползвате в точките на продажби приемащи заплащане в биткойни. За сега тази възможност е достъпна само за избрани клиенти.

Следват подробности за местоположението и за някои особености при работа с този двупосочен битомат.

* BATM е съкращение от Bitcoin Automated Teller Machine. POS е съкращение от Point of Sale.
** От фр. coupure - изрезка (couper — рязане, изрязване). Класификация на банкноти или ценни книжа по номиналната им стойност.


Интерпред

Ако досега не сте ползвали битомата и не познавате достатъчно добре София може да се ориентирате от страницата на Интерпред. Ако за придвижване използвате метрото (препоръчва се) трябва да слезете на станция "Жолио-Кюри". Блок "А" е лявата част на сградата, където се намира администрацията на Интерпред. Дясната част е блок "Б". Там са фирмените офиси. И за двата блока се влиза през главния вход. В работни дни и през обичайното работно време до автомата имате достъп и през външната кръгла врата на ресторантския комплекс, която се вижда на снимката вдясно от главния вход.

Този битомат е произведен от General Bytes. В някои по-стари карти на биткойн автоматите по света все още може да се видят снимки и подробности за автомата произведен от Lamassu, който доскоро използвахме. Сега тази машина е изтеглена за модернизация, след което ще бъде поставена в работен режим на друго място. Имахме възможност да видим и сме приятно впечатлени от прототипите на новото поколение автомати на Lamassu. В мрежата, която предстои да изградим определено ще има машини и от двете фирми.

"Биткойн България" ЕООД е първата и за сега единствена фирма в България, която няма банкови сметки!


Вход

Влизате в централното фоайе през главния вход (така и не разбрах, как се пише - фоайе или фоае) и минавате вдясно от рецепцията посока асансьорите за блок "Б". За потребителите на битомата достъпът е разрешен всеки ден от 5:00 часа сутринта до 23:00 вечерта включително през почивни дни и празници.

Извън работно време за служителите в сградата и посетителите е въведен регистрационен режим, което означава задължително записване в книга за посетители. Ползвателите на битомата са освободени от това задължение, както и ползвателите на банкоматите в съседство на същия етаж. Така че, ако охраната поиска от вас да се запишете в книгата за посетители достатъчно е да уточните, че отивате само до биткойн автомата.

Можете да наблюдавате курсовете, на които битомата купува и продава в реално време от страницата на Coin ATM Radar. В подраздел "Bitcoin machine details" натиснете бутона "refresh" ако има забавяне.


Рецепция

Минавате през входа за блок "Б". Над него пише "ОФИСИ БЛОК Б". Има пряка видимост между биткойн автомата и рецепцията.

Понякога посетители се оплакват по социалните мрежи, че не са допускани до битомата преди 23:00 часа. Проучваме всяко оплакване и можем уверено да твърдим, че в повечето случаи отказите са имали основание. След разговор с охраната се оказва, че или посетителят е бил очевидно пиян или дрогиран или пък тумба от 5-6 човека се изсипва пред рецепцията за уроци по биткойн 10 минути преди 23:00. Разбира се, имало е и случаи на неоснователни откази от новоназначени служители от охраната просто поради неопитност или незнание. Ако на вас ви се откаже достъп пишете ни за деня и часа, когато това е станало. Ние ще проучим конкретния случай и ще ви отговорим в най-кратък срок.


Ниво 0

Пред вас е входа на Ресторантския комплекс на Ниво 0. Вляво са асансьорите, а вдясно пред колоната е битомата.

Имайте предвид, че ако купувате декретна валута срещу биткойни се изисква технологично време за да направите биткойн превода и да изчакате 2 потвърждения в блокверигата преди да изтеглите банкнотите. Точният срок на офертата е посочен в разписката и талона за изплащане. Ето защо, не е препоръчително да отидете на битомата, да речем, в 22:30 за да продавате биткойни. Вероятно няма да успеете да приключите за половин час и ще се наложи да идвате отново на другия ден за да изтеглите закупените банкноти.

Каквито и операции да извършвате с битомата винаги наблюдавайте указанията на екрана. Може да се върнете на предишна стъпка/екран чрез бутона "Отказ" или да приключите дадено действие чрез бутона "Готово". Пазете разписката, която устройството разпечатва до окончателното разплащане по дадена покупко-продажба. След това предайте разписката на вашия счетоводител ако водите счетоводство. При необходимост ползвайте телефона върху разписката за връзка с нас в работно време. Извън работно време, когато въпросът е спешен и не търпи отлагане, изискайте от служителя на рецепцията мобилен телефон за връзка с оператора. Въпреки многобройните технически проблеми през годините, не сме имали и един случай на изгубени банкноти или погрешно преведени биткойни. Удивително е, колко устойчива е тази нова парична система на всички познати до момента измамни схеми!


Битомат

За нас хартиените купюри, които подавате или получавате от битомата са стоката, а биткойните са парите. Битоматът в известен смисъл е търговски автомат за приемане/доставяне на стока (accepting/vending machine). Разбира се, всеки е свободен да тълкува дадена покупко-продажба на биткойни според своите предпочитания. Безспорно е едно, всяка покупка на биткойни е същевременно продажба на банкноти и всяка продажба на биткойни същевременно е покупка на банкноти.

Продажбата на банкноти от потребителя е интуитивна и лесна. Сканирате QR кода, подавате банкнотите една след друга докато общата сума достигне желананата от вас и чак тогава натискате бутона за превод. Битоматът приема хартиени купюри от 10, 20, 50 и 100 лева произведени от БНБ и хартиени купюри от 20, 50, 100 и 200 евро произведени от ЕЦБ. Не се приемат ментета или купюри с изтекла трайност и срок на годност. При покупка на банкноти битоматът доставя последен модел хартиени купюри родно производство на БНБ. Ограничението за еднократна покупко-продажба на биткойни е от 20 до 5000 лева или равностойност в евро, затова не може да започнете покупка с банкнота от 10 лева. Има 24-часово ограничение до 10000 лева или равностойност в евро за биткойн адрес. Използваме референтни борсови курсове от Битстамп и Кракен.

Покупката на банкноти изисква свободно да боравите с биткойн портфейл инсталиран на вашия телефон или таблет. Внимателно прочитайте указанията върху всяка разпечатана разписка! Настоятелно препоръчваме да използвате биткойн адреси, до чиито тайни ключове само вие имате достъп! При необходимост, само така и по безспорен начин може да докажете, че вие сте контрагента по дадена покупко-продажба.


Битомат Начало

Не купувайте биткойни от битомата показвайки на скенера чужд биткойн адрес! Вероятността да сте жертва на измама е много голяма! Посочвайте винаги биткойн адрес във ваш биткойн портфейл! Веднъж щом получите биткойните във вашия портфейл (отнема 10-ина минути) може да ги нареждате, където пожелаете. Пазете се от измамни схеми!

Не продавайте биткойни чрез преводи направо от сметката ви в някоя биткойн борса или от ваш портфейл при трети лица! Борсите и попечителските биткойн портфейли може да удържат такса от сумата на превода или да просрочат времето на офертата. При несъответствие дори само по един от тези два параметъра битоматът няма да позволи автоматично изплащане. Ще трябва да идвате в офиса и да плащате такса за обработка на нередовни биткойн преводи между 20 и 50 лева в зависимост от сложността на случая.

Първото нещо, което трябва да се научите да правите с вашия портфейл е, как да подписвате произволен текст с тайния ключ на даден биткойн адрес. Ако все още нямате собствен биткойн портфейл прочетете повече за това в раздел Указания за Употреба. Споделете вашите впечатления! Пишете във форума или ни изпратете съобщение на bitomat [маймунка] bitcoin [точка] bg. Винаги сте добре дошли. Заповядайте!