Биткойн Автомат Интерпред София

Двупосочен биткойн автомат Световен Търговски Център "Интерпред" в София.

 

Първият биткойн автомат (BATM*) в България заработи в Интерпред-СТЦ, София на 01.08.2014г. Точно четири години след това пак там на 01.08.2018г. за пръв път поставихме двупосочен битомат. Позволява лесно да купите или да продадете купюри** от декретни валути срещу биткойни.

Следват подробности за местоположението и за някои особености при работа с този двупосочен битомат.

* BATM е съкращение от Bitcoin Automated Teller Machine.
** От фр. coupure - изрезка (couper — рязане, изрязване). Класификация на банкноти или ценни книжа по номиналната им стойност.


Интерпред

Ако досега не сте ползвали битомата и не познавате достатъчно добре София може да се ориентирате от страницата на Интерпред. Ако за придвижване използвате метрото (препоръчва се) трябва да слезете на станция "Жолио-Кюри". Блок "А" е лявата част на сградата, където се намира администрацията на Интерпред. Дясната част е блок "Б". Там са повечето фирмени офиси. И за двата блока се влиза през главния вход. В работни дни и през обичайното работно време до автомата имате достъп и през външната кръгла врата на ресторантския комплекс, която се вижда на снимката вдясно от главния вход.

Биткойн автоматът е произведен от General Bytes. "Биткойн България" ЕООД е оператор на този автомат и за сега е единствена фирма в България, която работи без банкови сметки и по никакъв начин не използва заварената финансова система!


Вход

Влизате през главния вход и минавате вдясно от рецепцията посока асансьорите за блок "Б". От 01/03/2022 достъпът до битомата в Интерпред вече е в неограничен 24-часов режим, включително през почивни дни и празници. Същият режим на достъп имат и банкоматите в съседство. Възможно е през нощта и особено през малките часове осветлението да е пуснато в икономичен режим. Ако осветлението при Биткойн автомата е недостатъчно за работа с портфейлите, които използвате или при сканиране на матричния бар-код (QR Code) с биткойн адресите, помолете охраната временно да пусне допълнително осветление.

Извън обичайното работно време за служителите в сградата и посетителите е въведен регистрационен режим, което означава задължително записване в книга за посетители. Ползвателите на битомата са освободени от това задължение, както и ползвателите на банкоматите в съседство на същия етаж. Така че, ако охраната поиска от вас да се запишете в книгата за посетители достатъчно е да уточните, че отивате само до биткойн автомата.

Можете да наблюдавате курсовете, на които битомата купува и продава в реално време от страницата на Coin ATM Radar. В подраздел "Bitcoin machine details" натиснете бутона "refresh" ако има забавяне.


Рецепция

Минавате през входа за блок "Б". Над него пише "ОФИСИ БЛОК Б". Има пряка видимост между биткойн автомата и рецепцията.

Понякога посетители се оплакват по социалните мрежи, че не са допускани до битомата. Проучваме всяко оплакване и можем уверено да твърдим, че в повечето случаи отказите са имали основание. След разговор с охраната се оказва, че или посетителят е бил очевидно пиян или дрогиран или пък тумба от 5-6 човека развеселени след дискотека се изсипват пред рецепцията през малките часове за уроци по биткойн. Разбира се, имало е и случаи на неоснователни откази от новоназначени служители от охраната просто поради неопитност или незнание.

Ако на вас ви се откаже достъп пишете ни за деня и часа, когато това е станало. Ние ще проучим конкретния случай и ще ви отговорим в най-кратък срок. При възникнали въпроси по конкретни покупко-продажби е необходимо време за да проверим отчетите в панела за управление на машината. Ето защо предпочитаният от нас начин на общуване е по електронната поща. Адресът е най-долу на тази страница.


Ниво 0

Пред вас е входа на Ресторантския комплекс на Ниво 0. Вляво са асансьорите, а вдясно пред колоната е битомата.

Имайте предвид, че ако купувате декретна валута срещу биткойни се изисква технологично време за да излъчите биткойн превода в мрежата и след това да изчакате 2 потвърждения в блокверигата преди да изтеглите банкнотите. Точният срок за излъчване на превода в мрежата е посочен в разписката и талона за изплащане. Може да седнете на някоя от многобройните седалки във фоайето и да изчакате необходимия брой потвърждения в блокверигатата ако платената такса за превода предполага това да се случи в разумен срок.

Каквито и операции да извършвате с битомата винаги наблюдавайте указанията на екрана. Може да се върнете на предишна стъпка/екран чрез бутона "Отказ" или да приключите дадено действие чрез бутона "Готово". Пазете разписката, която устройството разпечатва до окончателното разплащане по дадена покупко-продажба. След това предайте разписката на вашия счетоводител ако водите счетоводство. При необходимост ползвайте телефона върху разписката за връзка с нас в работно време. Извън работно време, когато въпросът е спешен и не търпи отлагане, изискайте от служителя на рецепцията мобилен телефон за връзка с оператора. Въпреки многобройните технически проблеми през годините, не сме имали и един случай на изгубени банкноти или погрешно преведени биткойни. Удивително е, колко устойчива е тази нова парична система на всички познати до момента измамни схеми!


Битомат

Продажбата на банкноти (покупка на биткойни) от потребителя е интуитивна и лесна. Сканирате матричния бар-код (QR Code), подавате банкнотите една след друга докато общата сума достигне желананата от вас и чак тогава натискате бутона за превод. Битоматът приема хартиени купюри от 10*, 20*, 50 и 100 лева произведени от БНБ и хартиени купюри от 20*, 50, 100 и 200 евро произведени от ЕЦБ. Не се приемат ментета или купюри с изтекла трайност и срок на годност. При покупка на банкноти битоматът доставя последен модел хартиени купюри родно производство на БНБ. Ограничението за еднократна покупко-продажба на биткойни е от 50 до 9700 лева или равностойност в евро, затова(*) не може да започнете покупка с банкнота от 10 и 20 лева или 20 евро. Има ограничение до 10 000 лева или равностойност в евро на ден за биткойн адрес. Използваме референтни борсови курсове от Битстамп и Кракен.

Покупката на банкноти (продажба на биткойни) изисква свободно да боравите с биткойн портфейл инсталиран на вашия телефон или таблет/планшет. Внимателно прочитайте указанията върху всяка разпечатана разписка! Настоятелно препоръчваме да използвате биткойн адреси, до чиито тайни ключове само вие имате достъп! При необходимост, само така и по безспорен начин може да докажете, че вие сте контрагента по дадена покупко-продажба.

Автоматът има рециклиращ модул! Ето защо, при теглене банкнотите могат да се отброяват едновременно, както през отвора на изходящата касета вляво, така и през отвора на рециклиращия модул вдясно. Внимателно проверете и двете места за отброени и предадени за вземане банкноти преди да напуснете машината! Операторът не носи отговорност ако клиентът е продал биткойни, теглил е банкнотите чрез талона за изплащане, но поради разсеяност не е взел част от отброените банкноти.


Битомат Начало

Не купувайте биткойни от битомата показвайки на скенера чужд биткойн адрес! Вероятността да сте жертва на измама е много голяма. Посочвайте винаги биткойн адрес във ваш биткойн портфейл! Веднага щом получите биткойните във ваш непопечителски Биткойн портфейл може да ги нареждате, където пожелаете без да чакате потвърждение за включването на превода в блокверигата. Пазете се от измамни схеми!

Не продавайте биткойни чрез преводи направо от сметката ви в някоя биткойн борса или от ваш портфейл при трети лица! Борсите и попечителските биткойн портфейли може да удържат такса от сумата на превода или да просрочат времето на офертата. При несъответствие дори само по един от тези два параметъра битоматът няма да позволи автоматично изплащане. Ще трябва да идвате в офиса и да плащате такса за обработка на нередовен биткойн превод между 20 и 50 лева в зависимост от сложността на случая.

Първото нещо, което трябва да се научите да правите с вашия портфейл е, как да подписвате произволен текст с тайния ключ на даден биткойн адрес. Ако все още нямате собствен биткойн портфейл прочетете повече за това в раздел Указания за Употреба. Споделете вашите впечатления! Пишете във форума или ни изпратете съобщение на bitomat [маймунка] bitcoin [точка] bg. Винаги сте добре дошли. Заповядайте!