Биткойн Автомат Славяни Димитровград

Двупосочен биткойн автомат Хотелски Комплекс "Славяни" в Димитровград

 

Първият биткойн автомат (BATM*) в Димитровград заработи на 10.03.2023г. Градът е удобно разположен в центъра на Югоизточна България и е пресечна точка на основните пътни артерии Изток-Запад (E80) и Север-Юг (E85). Устройството позволява лесно да купите или да продадете купюри** от декретни валути срещу биткойни.

Следват подробности за местоположението и за някои особености при работа с този двупосочен битомат.

* BATM е съкращение от Bitcoin Automated Teller Machine. POS е съкращение от Point of Sale.
** От фр. coupure - изрезка (couper — рязане, изрязване). Класификация на банкноти или ценни книжа по номиналната им стойност.


Интерпред

Хотелски Комплекс "Славяни" се намира в непосредствена близост до известния в цяла България общински пазар в Димитровград. Ако не познавате достатъчно добре града може да се ориентирате за адрес и местоположение от страницата на Хотелски Комплекс "Славяни".

Машината е произведена от General Bytes. Моделът е BATM4, за който е характерен вертикално разположен сензорен екран. Този автомат е собственост на "Биткойн България" ЕООД. За сега това е единствената фирма в България, която работи без банкови сметки и по никакъв начин не използва заварената финансова система.

Комплексното обслужване на устройството се осъществява от "Оверкойн" ЕООД. Партньорството между двете фирми и стрикното разделение на дейностите се налага поради практиката на банките в България да закриват сметките на фирми притежаващи Биткойн портфейли от една страна, а от друга при откриване на сметки да изискват подписването на декларация, че дадената фирма няма да притежава Биткойн портфейли и няма да прави преводи към Биткойн борси от банковата си сметка.


Вход

Ако ползвате автомобил трябва да знаете, че в Петък и Неделя от сутринта до ранния следобед има доста натоварено движение и трудно се намира място за паркиране. Тези два дни са условно определени на пазара съответно за търговия на едро и търговия на дребно. През останалите дни можете сравнително лесно да паркирате за кратко пред самия хотел, като внимавате да не пречите на автобусната спирка в съседство.

Работното време на битомата е от 8 сутринта до 22 часа вечерта. След 22:30 външната врата се затваря и достъп до автомата имат само гости на хотела.

Можете да наблюдавате курсовете, на които битоматът купува и продава в реално време от страницата на Coin ATM Radar. В подраздел "Bitcoin machine details" натиснете бутона "refresh" ако има забавяне.


Рецепция

Пред входа вдясно се намира банкомат, който позволява ползване от външната страна без да влизате в хотела. Битоматът се намира вляво между двете стъклени плъзгащи се врати.

Ако между часовете 8 сутринта и 22 часа вечерта на вас ви се откаже достъп пишете ни за деня и часа, когато това е станало. Ние ще проучим конкретния случай и ще ви отговорим в най-кратък срок. При възникнали въпроси по конкретни покупко-продажби е необходимо време за да проверим отчетите в панела за управление на машината. Ето защо предпочитаният от нас начин на общуване е по електронната поща. Адресът е най-долу на тази страница.


Ниво 0

Имайте предвид, че ако купувате декретна валута срещу биткойни се изисква технологично време за да излъчите биткойн превода в мрежата и след това да изчакате 2 потвърждения в блокверигата преди да изтеглите банкнотите. Точният срок за излъчване на превода в мрежата е посочен в разписката и талона за изплащане. Хотелът разполага с приятен лоби-бар и външна тераса към него. Може да седнете на едно кафе и да изчакате необходимия брой потвърждения в блокверигатата ако платената такса за превода предполага това да се случи в разумен срок. Понякога се случва блокверигата на Биткойн да е много натоварена и първото потвърждение да стане след часове или дори след няколко дни. Препоръчително е да имате известен предварителен опит с входящи и изходящи Биткойн преводи в собствен непопечителски Биткойн портфейл.

Каквито и операции да извършвате с битомата винаги наблюдавайте указанията на екрана. Може да се върнете на предишна стъпка/екран чрез бутона "Отказ" или да приключите дадено действие чрез бутона "Готово". Пазете разписката, която устройството разпечатва до окончателното разплащане по дадена покупко-продажба. След това предайте разписката на вашия счетоводител ако водите счетоводство. При необходимост ползвайте телефона върху разписката за връзка с нас в работно време. Извън работно време, когато въпросът е спешен и не търпи отлагане, изискайте от служителя на рецепцията мобилен телефон за връзка с оператора. Въпреки многобройните технически проблеми през годините, не сме имали и един случай на изгубени банкноти или погрешно преведени биткойни. Удивително е, колко устойчива е тази нова парична система на всички познати до момента измамни схеми!


Битомат

Продажбата на банкноти (покупка на биткойни) от потребителя е интуитивна и лесна. Сканирате матричния бар-код (QR Code), подавате банкнотите една след друга докато общата сума достигне желананата от вас и чак тогава натискате бутона за превод. Битоматът приема хартиени купюри от 10*, 20*, 50 и 100 лева произведени от БНБ и хартиени купюри от 20*, 50, 100 и 200 евро произведени от ЕЦБ. Не се приемат ментета или купюри с изтекла трайност и срок на годност. При покупка на банкноти битоматът доставя последен модел хартиени купюри родно производство на БНБ. Ограничението за еднократна покупко-продажба на биткойни е от 50 до 9700 лева или равностойност в евро, затова(*) не може да започнете покупка с банкнота от 10 и 20 лева или 20 евро. Има ограничение до 10 000 лева или равностойност в евро на ден за биткойн адрес. Използваме референтни борсови курсове от Битстамп и Кракен.

Покупката на банкноти (продажба на биткойни) изисква свободно да боравите с биткойн портфейл инсталиран на вашия телефон или таблет/планшет. Внимателно прочитайте указанията върху всяка разпечатана разписка! Настоятелно препоръчваме да използвате биткойн адреси, до чиито тайни ключове само вие имате достъп! При необходимост, само така и по безспорен начин може да докажете, че вие сте контрагента по дадена покупко-продажба.

Автоматът има рециклиращ модул! Ето защо, при теглене банкнотите могат да се отброяват едновременно, както през отвора на изходящата касета вляво, така и през отвора на рециклиращия модул вдясно. Внимателно проверете и двете места за отброени и предадени за вземане банкноти преди да напуснете машината! Операторът не носи отговорност ако клиентът е продал биткойни, теглил е банкнотите чрез талона за изплащане, но поради разсеяност не е взел част от отброените банкноти.


Битомат Начало

Не купувайте биткойни от битомата показвайки на скенера чужд биткойн адрес! Вероятността да сте жертва на измама е много голяма. Посочвайте винаги биткойн адрес във ваш биткойн портфейл! Веднага щом получите биткойните във ваш непопечителски Биткойн портфейл може да ги нареждате, където пожелаете без да чакате потвърждение за включването на превода в блокверигата. Пазете се от измамни схеми!

Не продавайте биткойни чрез преводи направо от сметката ви в някоя биткойн борса или от ваш портфейл при трети лица! Борсите и попечителските биткойн портфейли може да удържат такса от сумата на превода или да просрочат времето на офертата за излъчване на превода. При несъответствие дори само по един от тези два параметъра битоматът няма да позволи автоматично изплащане. Ще трябва да уговорите среща с нашия регионален представител и да платите такса за обработка на нередовен биткойн превод между 20 и 50 лева в зависимост от сложността на случая.

Първото нещо, което трябва да се научите да правите с вашия портфейл е, как да подписвате произволен текст с тайния ключ на даден биткойн адрес. Ако все още нямате собствен биткойн портфейл прочетете повече за това в раздел Указания за Употреба. Споделете вашите впечатления! Пишете във форума или ни изпратете съобщение на bitomat [маймунка] bitcoin [точка] bg. Винаги сте добре дошли. Заповядайте!